Feed on
Posts
Comments

Až do závěrečného kola jsme čekali na to, kdy se podaří oběma našim týmům v zápasech zvítězit. A obě vítězství stála za to. A jasně přehrává v Lysé již konečného vítěze domácí D tým a B v rozhodujícím zápase o záchranu zdolá naše hosty z C týmu Úholiček


Regionální přebor SŠS skupina C.

JOLY Lysá nad Labem D – Šachklub města Dobrovice A 2 – 6

1. Postupa Martin 1941 – Hanibal Kamil 1935 0 – 1
2. Mazánek David 1883 – Pospíšil Jiří 1933 0 – 1
3. Valtr Tomáš 1795 – Lochman Václav 1804 0 – 1
4. Voborník Bořivoj 1764 – Čtrnáct Jiří 1770 1 – 0
5. Hejda Antonín 1766 – Suchý František 1726 0 – 1
6. Fencl Pavel 1633 – Novotný Petr 1677 1/2
7. Netuka Jiří 1675 – Jech Miloš 1684 1/2
8. Špitálský Vít – Zoufalý Jiří 1516 0 – 1

Domácí tým se stal vítězem přeboru už v minulém kole po našem výbuchu doma s Pečky. My jsme ještě bojovali o konečné 3. místo a kdyby snad Autoškoda nevyhrála v Bakově ještě i o možné 2. Ale hlavně jsme jako jediní v soutěži chtěli domácí tým porazit a dokázat si tak, že hrát můžeme s kýmkoliv. Opět jsem měl menší potíže se sestavou a tak jsem musel B týmu odebrat Jirku Zoufalého. Domácí nastoupili v téměř nejsilnějším složení. Před zahájením zápasu jsem domácím pogratuloval k celkovému vítězství v regionálním přeboru a dali jsme se do sebe. První skončená partie byla moje. Domácí hráč, který v soutěži doposud neztratil ani půlku, rychle přechází do věžovky. Tam jsem stál, dle mínění kibiců na výhru, ale zřejmě jsem nezvolil správný plán hry, remiz. Ovšem v krátké analýze výhru nikdo nenašel a neporadil mi ani Fritz. Chvíli na to půlí i Miloš. Jeho partie se hrála dle předpisu, bílý na svých 4 řadách a černý na svých 3. Ale jakmile Miloš překročil 5. řadu, hned vyrovnal. Na trojce Vašek přistoupil k zápasu zodpovědně, v časovce soupeře hodil soupeři vějičku, přechodnou obětí kvality si přitáhl soupeřova krále a dá vítěznou vidličku s figurou více. Navíc domácí nedotáhl kontrolní tah. A už vedeme a vše vypadá nadějně. Jen na osmičce se trápí Jirka Zoufalý s kvalitou méně. Kamil brzy přidá také celý bod. Pěkný matový útok zakončil obětí figury a domácí se před nevyhnutelným matem vzdává. Vedeme 3 – 1. Pak k překvapení všech dá Jirka Zoufalý mat. Jeho pozice byla zcela jistě prohraná, ale Jiří bojoval a když se domácí hráč neopatrně vydal se svým králem do středu bojiště, dokázal najít pěkný mat střelcem a věží, když král domácího hráče se udusil v klubku svých pěšců. Chvíli na to prohrává Jirka Čtrnáct, aktivní věž domácího hráče rozhodla. Ale byla to naše jediná prohra v zápase. Už se jen čekalo až domácí hráči vzdají své partie. František Suchý má pika více a koňskou kvalitu. Aktivní král k tomu, domácí to uznává a vedeme již 5 – 2. Zbývá Jirka Pospíšil. Jiří chtěl potvrdit svůj 100% bodový zisk v celé soutěži. A také se mu to podařilo. Dlouho to však bylo nejasné, až v kisně domácí ztratí 2 piky a následná věžovka s postouplým pikem je již jen věcí techniky. Porážíme domácí drtivě 6 – 2.
Z naší strany velmi hezky vedený zápas, po souboji s Benátky asi druhý nejlepší výkon v přeboru.

1504jz.jpg

Šťastný Jirka Zoufalý po své partii.

Petr Novotný

Výsledky s tabulkou a podrobnosti najdete v databázi soutěží družstev ŠSČR.


Regionální přebor SŠS skupina B.

Šachklub města Dobrovice B – Caissa Úholičky C 5,5 – 2,5

1. Skopec Luboš 1835 – Vlček Marek 1884 1 – 0
2. Balavajder Michael 1777 – Hataš Radim 1479 1 – 0
3. Chmelík Ladislav 1579 – Havlík Josef 1711 1 – 0
4. Redek Daniel 1406 – Vorm Petr 1604 0 – 1
5. Klobušiak Miroslav 1554 – Aron Oto 1521 1/2
6. Šoltys Roman 1436 – Horáčková Alena 1420 1 – 0
7. Hanzlík Jiří 1404 – Štván Marek 1533 1 – 0
8. Masák Jan 1512 – Hatašová Michaela 0 – 1

„Záchrana za minutu 12.“

Poprvé v sézoně hráli první 3 hráči ze soupisky v jednom utkání a hned to bylo znát.
Dnešní utkání bylo velmi dramatické, výsledek neodpovídá dění na šachovnicích, mohli jsme klidně i prohrát.
Hrálo se celkem 5 časovek, z toho 4 souběžně, v časovkách naštětí vítězíme 4:1.
Od úvodu je vidět, že se dnes bude hrát hodně dlouho. Po 2 hodinách hry vypadají všechny partie vyrovnaně.
Převahu s odstupem času získává nejprve Dan Redek na 4. šachovnici, když nad soupeřem získává figuru za 2 piky, na 7. prkně ale proti tomu ztrácí Jirka Hanzlík figuru. První končí Miro Klobušiak, který v koncovce v lepší pozici s dvojicí střelců si neví rady jak se dostat soupeři na kobylku. Vyjímečně remiz konzultuje s kapitánem.
Bod přidává Jirka Hanzlík, který využívá pasivní hry soupeře, kterého zatlačí a kombinačně přehrává.
Další bod přidávám se štěstím já na 6. desce, soupeřka se bojí brát na f7, kde mohla získat pěšce a v časovce po několika násobné výměně figur a pěšců ve středu šachovnice ztrácí pěcha, který rozhoduje celou partii.
Vedem 2,5 : 0,5.
Dále se rozhoduje až po 4 hodinách hry když se hrají 4 časovky souběžně.
Nejprve vyhrává Michal Balavajder na 2. desce, když jeho soupeř přehlíží v časovce vidle na krále a dámu. Další důležitý bod přidává také Luboš Skopec na 1. šachovnici, soupeř nezvládá výměny v časovce a Lubošovi zůstává volný pěch, který by prošel do dámy. Na 8. desce prohrává v časovce na praporek Honza Masák s 10- letou Hatašovou který si myslel, že má chycenou dámu. Honza měl pár sekund na 3 tahy ale prý neviděl, že dáma může ještě brát pěšce. Mno nevím, stejně Honzu podezírám, že to ty holčině pustil, když už bylo jasné, že vyhrajeme. Stav 4,5 : 2,5.
3. a 4. šachovnice pokračují dále ve hře skoro až 5 hodin. Nejprve svoji partii prohrává Dan Redek, který byl v průběhu partie vyhraný, bohužel nechal soupeřova pěšce na a sloupci projít do dámy a partii v koncovce V + p proti S + p prohrává.
Jako poslední dohrává Láda Chmelík, dle Michala mohl Láda vyhrát už v úvodu, ale to by nebyl Láda aby to vše nezkomplikoval. V časovce přichází o dámu, ale jak jí získal zpět to nevím, v koncovce hraje však velmi pozorně a partii zdárně dovede k výhře. Vítězíme poprvé v této sezóně, výsledek 5,5
: 2,5 je velmi pěkný.
Pochvala všem za bojovnost a předvedenou hru. Poděkování i Frantovi Redkovi, který byl osobně zkontrolovat utkání DDM Mělník – TJ Neratovice.

TJ Neratovice hráli na DDM Mělník 4:4, to znamená, že jsme o bod před nimi a nesestupujeme !!!

Roman Šoltys

Blahopřeji B týmu k prvnímu vítězství a také k záchraně v soutěži!
Petr Novotný


Výsledky s tabulkou a podrobnosti najdete v databázi soutěží družstev ŠSČR.

One Response to “11. kolo regionálních přeborů SŠS.”

  1. Roman Šoltys napsal:

    Tak jsme měli docela kliku, koukal jsem na bulletin a Mělník to proti Neratovicím nepostavil moc nejsilnější. Naštěstí Neratovice přijeli do Mělníka v 6 a na 1. a 2. desce byly kontumace, na trojce to hostující Umancová nepustila a vyhrál i na 5. desce Schuster, který porazil Forštovou a zajistil nám setrvání v RP. Díky

Leave a Reply