Feed on
Posts
Comments

Regionální přebory máme poměrně úspěšně již dohrány a tak je čas na malé bilancování.


Regionální přebor SŠS skupina C – Šachklub města Dobrovice A

Áčko již druhou sezonu bojovalo o čelo tabulky. A mohlo být ještě veseleji, nebýt dvou výrazně nepovedených utkání. A obě jsme hráli v domácím prostředí. Zápas s rezervou Autoškody MB hrubě ovlivnil nezodpovědný přístup Vaška a zápas s Pečky zase příliš mnoho omluv, nejen hráčů základní sestavy. Ovšem to by byla snad jediná negativa v průběhu soutěže. Pročtěte-li si pozorně závěrečnou zprávu vedoucího soutěže, zjistíte, že někteří naši hráči si počínali mimořádně úspěšně.

1. Kamil Hanibal 7,7/11; Kamil nám pomáhá jako host. Odehrál všechny partie stejně jako v minulé sezoně. Porovnám-li jeho výsledky v jeho domácím klubu a u nás, jsou jednoznačně lepší v našem týmu. Že by se mu u nás hrálo lépe. A jeho celkové 2. místo na 1. šachovnici podpořilo konečné umístění družstva.

2. Jiří Pospíšil 8/8; Jirka dosáhl zcela mimořádného výsledku. Jeho perfomance je obdivuhodná. Já jen lituji, že Jiří nemohl nastoupit ve všech zápasech. Téměř ve všech zápasech totiž načal naše soky, dal povětšinou svým výkonem ráz utkáním v náš prospěch, družstvo vždy podpořil, dokázal strhnout k boji další své spoluhráče, jednoznačně náš nejlepší hráč.

3. Václav Lochman 6/11; Václav odehrál všechny partie, občas sice pod mým nátlakem. Po malém „zaváhání“ ve 3. kole soutěže jsme si vše vysvětlili a Vaškův výkon se rázem změnil k lepšímu. Tak ted jen, aby mu to šlo tak dále.

4. Radim Masák 4/7; Až nyní jsem zjistil, že Radim odehrál 7 zápasů. To je snad nejvíc za léta, co v Dobrovici, jeho rodném městě, hostuje. Při jeho časově náročném zaměstnání obdivuhodné. Slušným výsledkem a výkony pomohl k celkovému umístění týmu.

5. Jiří Čtrnáct 5,5/8; Jirka to má k nám z Prahy trochu z ruky. Jiří je bojovník, tak jsem ho poznal ještě jako kluka, kdy u mě se šachem začínal. A svou bojovností často rozhodl své partie. Také jeho podíl na celkovém výsledku týmu je výrazný.

6. František Suchý 7,5/11; To, že František celkově vyhrál 6. šachovnici je pro něj mimořádný úspěch a pro mne neuvěřitelné. Ale mohlo být ještě lépe. František, ačkoliv to má z nás do naší hrací místnosti nejblíže, a to ještě jede těch 300 metrů autem, nikdy, snad ze zásady nechodí k zápasu včas. A tak se téměř v každé partii dostával často do zbytečných časových tísní. Často ve svých partiích, díky své výrazné bojovnosti, vítězí, ale také občas zcela zbytečně od partie odchází rozezlen. Jako jeden ze čtyř členů celku sehrál všechny partie.

7. Petr Novotný 6/11; Tak to je vždy nejslabší článek týmu. Ale letos mohu ke své obraně říci, snad poprvé jsem dokázal uhrát více než 50%.

8. Jonathan Furmansky 1/2; Johny je v naší soupisce víceméně vata, ale kdyby měl více času a mohl by hrát pravidelně, nebylo by tomu tak.

9. Miloš Jech 3,5/9; Miloš neměl letos nejlepší sezonu. Přesto vždy /i v nemoci/ nastoupil, kdykoli bylo třeba.

10. Petr Skalný4/4; Petra jsme měli jako společného náhradníka s B družstvem. Této, nepříliš záviděníhodné role, se zhostil mimořádně úspěšně. Za A sehrál 4 partie a získal v nich 4 body. V B týmu si též počínal úspěšně, ale o tom snad kapitán béčka.

11. Jiří Zoufalý 1/3; Jirka nám pomohl ve 3 zápasech. Je to jinak kmenový hráč B týmu. Úžasný zážitek nám předvedl v posledním zápase sezony dokonalým obratem ve své partii a předvedeným matem.

13. Karel Klimo 0,5/2; Karel by mohl hrát více. Snad nechce, možná nemůže, nevím. Ovšem na mou výzvu k pomoci týmu vždy ochotně přikvačí.

18. Viliam Niko 0/1; Vilda nám pomohl v jednom zápase, kdy už nebylo kde brát. Vědom si své šachové síly ani nechtěl nastoupit. Ale on se zlepší, vždyť jeho působení v D týmu je viditelné.

Celkově proběhl přebor bezproblémově. O to více mě překvapil 06-rpc-11d.rtf po posledním kole. Možná se nic závažného nestalo, možná se jen podvádělo, možná ???. Ale snad se tím bude zabývat výkonný výbor SŠS a uvede vše na pravou míru a nám, co to nechápem, vše vysvětlí.

Výsledky s tabulkou, podrobnosti a další statistiky najdete v databázi soutěží družstev ŠSČR.

kapitán družstva – Petr Novotný
5. 6. 2007 – STK SŠS rozhodla o výsledku nesehraného zápasu a vydala opravenou závěrečnou zprávu


Regionální přebor SŠS skupina B – Šachklub města Dobrovice B

Béčko, jak je zvykem bojuje každoročně o záchranu. Mohlo to být i lepší kdybychom zbytečně neremizovali v Neratovicích a v Libčicích a neprohráli v Kralupech s C 3,5 : 4,5, když už jsme vedli 3 : 0. Remízu se Stochovem považuji za úspěch a samozřejmě i zachraňující výhru v posledním kole nad Caissa Úholičky C 5,5 : 2,5.

V této sezóně jsme si připsali celkově 24 výher, 23 remíz a 41 proher. Celkem tedy 35,5 bodu, což je velmi pěkné. Detailní výsledky jednotlivých hráčů najdete v závěrečné zprávě RP B.

Trocha statistika za poslední 4 šachové sezóny
2003/2004 12. ŠK měs.Dobrovice B 0 1 10 1 23.0 16
2004/2005 11. ŠK měs.Dobrovice B 1 2 8 4 24.0 20
2005/2006 12. ŠK měs.Dobrovice B 0 0 11 0 26.5 14
2006/2007 11. ŠK měs. Dobrovice B 1 3 7 6 35.5 24

Sezóna / umístění / počet vyhraných zápasů / počet remíz / počet proher / body celkem / celkový počet výher /

1. Skopec Luboš 3/5; Luboš byl jednoznačně posilou týmu. Jeho partie jsou zajímavé, určitě má ještě navíc. 3 výhry a 2 prohry. Prohra v Libčicích byla o vous. Průměr soupeřů 1946 a performace 2018. Super !!! Škoda, že Luboš nemohl hrát častěji, doufám, že to příští sezónu bude lepší.

2. Balavajder Michael 1,5/3; Michalovi se moc hrát nechce a přitom to ovládá lépe než většina z nás. K partii proti Úholičkám jsem ho musel hodně přemlouvat, ale vyplatilo se. Příští ročník s ním opět určitě počítáme do základu na přední šachovnice. 2 partie má povinné.

3. Chmelík Láda 2,5/10; Láda opět většinu sezóny odtahal na 1. desce. Je to bojovník, ale jeho některé 6 hodinové partie jsou o nervy. 2,5 bodu z 10 partii je proto velmi dobrý výsledek při průměru soupeřů 1892. Na Ládu je spoleh a je oporou B týmu.

4. Zoufalý Jirka 1,5/8 ;Jirka si letos zahrál i 3x za A tým. Většinu sezóny odtahal na 2 až 3 šachovnici, proto 1,5 bodu z 8 partii při průměru soupeřů 1830 považuji za solidní výsledek. Remíza v Libčicích byla velmi cenná a to Jirka už stál na prohru, ale bojovností partii dovedl k remíze. Jirka patří také k pilířům B-týmu.

5. Seibt Josef 1,5/2; Pepa Seibt nám jednoznačně chyběl. Výborný úvod do soutěže, škoda, že ho z dalších šachových bojů vyřadily zdravotní problémy.

6. Karafiát Václav 0/5; Vaškovi to letos vůbec nešlo. Ke konci už nedostával ani moc příležitostí, ze základní sestavy ho vytlačili lépe hrající náhradníci. Kdyby hrál pod čarou určitě by to bylo lepší. Omluvou je, že hrál s daleko silnějšími soupeři, průměrné elo 1820.

7. Skalný Petr 3/5; Petr byl volný hráč a alternoval mezi A a B. Za nás odehrál 5 partii z toho 4 remízy a 1 výhra. Někdy ty remízy byly v lepších pozicích a dalo se to hrát na výhru. 60% je velice pěkný výsledek. Remizový král B týmu. 2.

8. Redek Daniel 1,5/7; Dan sezónu odehrál většinou na 3. až 5. šachovnici, takže také poměrně dost vysoko, průměr soupeřů 1770 a 1,5 bodu beru jako solidní výsledek. Škoda zbytečné prohry v posledním kole.

9. Klobušiak Miro 3,5/10; Miro z 10 partii 5x remizoval a k tomu přidal 1 výhru. Získal titul remizového krále B-týmu. Opět remízy většinou v lepších pozicích a bez konzultace s kapitánem !!! Miro se bál vyhrávat, chybělo mu více dravosti po výhře. Čekal jsem od něj jako od 1. náhradníka více bodů. Jinak patřil také k oporám B-týmu. K utkáním nastupoval pravidelně.

10. Fiedler Karel 1,5/4; Od p. Fiedlera se čekalo také více. 37,5% úspěšnost je ucházející, ale na postu 2. náhradníka mohla být určitě vyšší. Nemohl hrát tak často jak bych si přál.

11. Šoltys Roman 6,5/10; Začátek sezóny nic moc, ale pak jsem se docela rozjel. Výsledek mohl být ještě lepší nebýt zbytečné prohry v Mělníku, i v Libčicích jsem stál na výhru, ale neviděl jsem vyhrávající tah. Ještě mám rezervy. 6,5 z 10 je solidní výsledek.

12. Redek František 2/5; Franta sehrál 5 partií. Výsledek je obstojný, mohlo to být ale lepší. Pravdou je, že Franta nastupoval spíše v utkáních proti silnějším soupeřům. Nedostával tolik příležitosti jako dříve. Ze základu ho vytlačil výborně hrající Jirka Hanzlík.

13. Šoltysová Andrea 2/4; Andrea nenastupovala pravidelně. Ke konci sezóny hrála koncentrovaně a v pohodě. Určitě má navíc, v příští sezóně dostane více příležitosti. 50% úspěšnost je solidní.

14. Hanzlík Jirka 5/6; Jirku jsem ze začátku moc nestavěl. Po výhře v 7. kole v Libčicích si řekl o místo v základní sestavě a dokonce RP se už nenechal vytlačit. 5 bodů ze 6 partií je super výsledek i když nutno podotknout, že měl často hodně velkou dávku štěstí. Jirka je bojovník, dokáže otočit i zcela prohranou partii. Nejlepší úspěšnost v B-týmu 83,3 %. Performace 1726, také moc pěkné. Opora týmu v 2. polovině soutěže. Nejlepší hráč? B-týmu v letošním RP.

15. Holub Tonda 0,5/2; Dostal šanci v 2 zápasech v úvodu sezóny. Výkony nebyly nějak oslnivé. Nevešel se do základní sestavy.

Bartoš František a Masák Honza si zahráli každý jednu partii, sice je prohráli ale z výsledku v RS je zřejmé, že by oba mají na víc. Mohli by v RP hrát častěji, ale časové možnosti jim to tolik neumožňují. Uvidíme v příští ročníku RP.

Roman Šoltys – kapitán týmu

Závěrečná zpráva vedoucího soutěže.

Výsledky s tabulkou, podrobnosti a statistiku najdete v databázi soutěží družstev ŠSČR.

7 Responses to “Regionální přebory SŠS skupiny B a C.”

  1. Petr Novotný napsal:

    Jako komentář si dovolím zveřejnit obsah mého E-mailu funkcionářům SŠS:

    Dobrý den Vážení šachoví přátelé.

    Již druhý den si opakovaně proÄ?ítám dodatek zpravodaje vedoucího skupiny RPC Václava Klaina s kontumací výsledku 7. kola této soutěže. Pro připomenutí je v příloze.Trochu více uvedenému případu nerozumím a chtěl bych tak uvést několik otázek. Na některé si dokážu odpovědět, na některé správnou odpověÄ? hledám a doufám, že výkonný výbor SÅ S se bude tímto případem zabývat a vÅ¡e, nejen mně vysvětlí.

    1. Co vedlo oba týmy k vědomému zfalÅ¡ování výsledku zápasu? U domácího týmu je zřejmá snaha vyhnout se pokutě. Jednání hostů nechápu, zcela legitimně mohli získat kontumaÄ?ní 8 – 0 a náhradu cestovného. Místo toho se vědomě podílí na zfalÅ¡ování výsledku zápasu se skore pro ně méně výhodným. Měli z toho snad nějaký jiný prospěch?

    2. Je výše udělené pokuty a trestů odpovídající? V rozpisu soutěže je za nenastoupení družstva k zápasu stanovena výše pokuty do 1 000,- KÄ?. Za kontumaci jedné partie 100,- KÄ?. Považuji nezajiÅ¡tění hrací místnosti za totožný případ, vÄ?etně náhrady cestovného.

    3. Je důtka kapitánu týmu hostí dostateÄ?ným trestem? Jeho podíl na zfalÅ¡ování výsledku je totiž stejně velký jako kapitána domácích, ten mimochodem trestán není!?
    Předpokládám, že jako kapitáni týmů v uvedeném zápase vystupovali a zápis podepsali kapitáni uvedení v rozpisu soutěže.

    4. Je uvedený kontumaÄ?ní výsledek správný? Je dobré a správné odměnit tým, který se stejnou mírou podílí na falÅ¡ování výsledku 3 zápasovými body a skorem 8 – 0?

    5. Jaký signál dává tímto vedoucí soutěže dalším týmům? Podvádějte, nic se Vám nestane?

    Prosím, aby výkonný výbor SŠS vzal toto jako podmět ke svému jednání.

    Se šachovým pozdravem

    Petr Novotný
    Šachklub města Dobrovice

  2. Jiří Hampl napsal:

    Dobrý den!
    Dovoluji si reagovat na Váš příspěvek. Mé jméno je Jiří Hampl, jsem Ä?lenem TJ AS MB a byl jsem na inkriminovaném utkání, kterého se Váš příspěvek týká. Předně bych chtěl říci, že toto je jen můj lidský názor a není tedy stanoviskem mého klubu.

    Nevím proÄ? si myslíte, že každý Ä?lověk nebo tým musí mít ze vÅ¡eho nějaký prospěch. Vím, že se Vám to bude zdát divné, ale jsou tu i Å¡achisté, kteří nehrají Å¡achy jen kvůli tomu aby vyhrávali (8:0) a striktně dodržovali pravidla soutěže, ale protože se rádi vidí s lidmi, kteří mají stejného koníÄ?ka jako oni a nezapomínají tak na smysl této hry, což je zábava. Náš tým se provinil jen tím, že byl solidární a nechtěl přidělávat TiÅ¡icím další problémy, které jim už tak způsobil nezodpovědný pronajímatel jejich místnosti, tím že neuklidil onu místnost po bujarém veÄ?írku, který se odehrál noc před tím. Je sice pravda, že jelikož se týká o pana Partla, který se vždy jako první bije do prsou s pravidly, je to obzvlášť zarážející, ale na druhou stranu jsme mu aspoň ukázali, že Å¡achy nejsou jen pravidla, ale hlavně lidi.

    Věřím, že Vaše aktivita je způsobena spíše tím, že máte velký smysl pro Fair-Play a ne tím, že po odebrání 3 bodům AS MB, byste se dostali na druhé místo tabulky a měli tak hypotetickou šanci na postup.

    S pozdravem Jiří Hampl

  3. Petr Novotný napsal:

    Pro Jirku Hampla.
    Ano, i tak to je možné a lze s ledasÄ?ím souhlasit. Ale které 3 body by AÅ  MB byly odebrány. Ty ze zápasu, který se nehrál a byl domluven? A jak by vlastně zápas skonÄ?il kdyby se řádně sehrál? A to je fair play?
    Petr Novotný

  4. Jiří Hampl napsal:

    „domluvený zápas“ – Ano zní to děsivě, ale vždyť se odehrát ani nemohl, protože místnost nebyla v takovém stavu, aby v ní bylo možno odehrát zápas. Z toho vyplývá, že jsme prohrát nemohli a kdyby nám záleželo jen na pravidlech soutěže, které mimochodem nejsou vždy fair, tak jsme vyhráli 8:0, Tišice by zaplatily pokutu a nám ještě cestovné, ale my jsme věděli, že to nebyla jejich chyba, ale jednoho nezodpovědného hospodského, který na nějaké šachy zapomněl. Neviděli jsme tedy důvod, aby Tišice platily pokutu za něco, za co nemohly.

  5. Jarda Záhorbenský napsal:

    Å achu zdar !
    Hraju na různých úrovních už dlouho,ale opět jsem se dobře pobavil,protože nejen v Å¡achách platí-PRO DOBROTU NA ŽEBROTU…!?Petře-k Tobě bych chtěl-jestli nejsi politik,tak by jsi jím měl být,takovýhle naÅ¡eptávaÄ?,kterého se to netýká(až snad viz komentář Jirky Hampla)….Jarda

  6. Jiří Pospíšil napsal:

    Dobrý den!
    Chtěl bych se k této diskuzi vyjádřit jen takovou malou glosou.
    Myslím si, že je tady zbyteÄ?né se navzájem napadat. Každý zde vyjadřuje své soukromé stanovisko.
    Já to vidím tak, že byly poruÅ¡eny pravidla. O tom snad nemůže být řeÄ?. A je jednou s jakým úmyslem, nebo kvůli Ä?emu. Na to se pravidla neptají.
    Nikdo přece nechce sebrat body MB, aby Dobrovice postoupili. Postupuje Lysá a zaslouženě. Spíše by to mělo vést k tomu, jak se takový spor bude řešit příště. Snad už teda příště nikdy nebude.
    Jiří Pospíšil

  7. Vojta Kán napsal:

    dobrý den.
    O tomhle sporu jsem slyÅ¡el jen na naÅ¡em tréninku mezi řeÄ?í.Docela jsem se tomu zasmál. Po přeÄ?tení příspěvků se můžu smát už jen jedné osobě. Nedá se nic dělat… někdo má prostě Å¡těstí nebo co nám to pomohlo k bodovému zisku:-) a někdo si musí k lepšímu místu v tabulce dopomáhat ofenzivou proti družstvu nad sebou.
    K té připomínce, že se neví jak by zápas dopadl- Jestli si pane Novotný myslíte,že družstvo které jste porazili 7:1 bychom nedokázali s přehledem porazit, když jsme vás porazili 5,5:3,5 , tak bych řekl,že jste docela snílek. Tím samozřejmě nechci podceňovat družstvo Tišic.
    Myslím,že jsme to vyřešili jak to bylo pro obě družstva nejlepší.
    Jsem zvědavý, jak byste jednal vy , Pane Novotný , kdyby jste neměl přístupnou místnost.

    Už s tím nikdo nic nenaděláme a každý si může myslet, co chce…..ale k panu Novotnému bych si tedy pro pomoc nepřiÅ¡el.

Leave a Reply