Feed on
Posts
Comments

V úvodním kole RP skupiny C bojovalo naše Áčko na domácích stolech ve značně prořídlé sestavě s rezervou Nymburka. B tým se snažil proti kdysi silným Benátkám. A dařilo se!


Šachklub města Dobrovice A – Sokol Nymburk B 5 – 3
1. Pospíšil Jiří 2074 – Zima Tomáš 1812 1 – 0
2. Rakouš Pavel 1913 – Tesař Patrik 1706 1 – 0
3. Čtrnáct Jiří 1776 – Levinský Ladislav 1656 1 – 0

4. Skalný Petr 1641 – Mates Miroslav 1631 ½
5. Kolesov Valerij 1838 – Misař Aleš 1613 0 – 1
6. Suchý František 1744 – Houška Bohumil 1810 ½
7. Novotný Petr 1677 – Hanuš Karel 1564 0 – 1
8. Jech Miloš 1587 – Vinecký Jiří 1427 1 – 0

K zápasu jsme nastoupili v poněkud oslabené sestavě. K omluveným /Luboš Skopec, Kamil Hanibal/ přibyli i nymburští Radim Masák a Jaromír Dudek. Nevím odkud začít, ještě teď se mnou cloumají emoce. Nejradši bych napsal, že jsem pěkně nas…..!

pos1.jpg
Když jsem se jako bílý dostal do této pozice a zbývalo mi tak sotva 3 minuty na 10 tahů, musel jsem jako rozhodčí řešit postupně zvonící mobil Valerije. Na mou nabídku nymburskému hráči kontumaci, hostující sportovně prohlásil, že si chce zahrát. To ale Valerij nepochopil a chtěl o chvíli později výhru na čas. No, to už jsem byl načatej. Měl jsem ho hned zkontumovat a byl by klid. Takto jsem mu musel vysvětlovat, že soupeři sice spadnul praporek, ale kontrolní 40. tah již dávno provedl. Vedle buší do hodin Miloš, zapisovat se oběma hráčům jaksi nechce. Miloš mě tvrdí, že to nestíhá. Jeho soupeř si prohlíží hodiny zblízka a oba nevědí, že mají ještě spoustu času a blicají. Škoda, že ty hodiny nemají ručičky. A do toho s mou padající fanglí přichází Petr s dotazem, zda může nabídnout remiz. No, a tak jsem odevzdal svému milému soupeři figuru a daroval nymburským bod. Poučení, skutečně těžko hrát, dělat kapitána a rozhodčího.
Jinak zápas se vyvíjel vcelku slušně v náš prospěch. První vyhrál Miloš svou „blicku“, pak já velkoryse „vyrovnal“. Jirka Čtrnáct v předchozím průběhu nepřijmul nabídku smíru, chytil soupeřovu zatoulanou dámu a boduje. Pak půlka Petra a nulka Valerije. Skoro jistotu přidá svým bodem Jiří Pospíšil.

rakpav.JPG

Svou první partii v našich barvách hraje Pavel Rakouš. Trochu se bojíme o vítězství. V jezdcové koncovce má Pavel pika více a s pomocí soupeřových nepřesností Pavel přidá vítězný bod. Zbývá ještě František. Ten ve věžovce s pikem půlí, ale dlouho mu to trvalo, než pochopil, že chceme už jít do hospody.
A tak jsme po 5 a 1/2 hodině snad položili základní kámen k dalším úspěchům.

Petr Novotný

ŠK Karbo Benátky nad Jizerou A – Šachklub města Dobrovice B 3,5 – 4,5
1 Žáček Zdeněk 202 3- Lochman Václav 1794 1 – 0
2. Jeřábek Jindřich 2076 – Mejzr Jan 1653 0 – 1
3. Chytrý Petr 1814 – Šoltysová Andrea 1531 1/2
4. Černý Jaroslav 1755 – Chmelík Ladislav 1646
5. Grmela Pavel 1759 – Šoltys Roman 1556 1 – 0
6. Hejdrych Jaroslav 1617 – Zoufalý Jiří 1531 0 – 1
7. Urban Miroslav 1592 – Fiedler Karel 1515 0 – 1
8. Viktorín Rudolf 1524 – Redek František 1433 1/2

Dnes pro nás začala nová sezóna v regionálním přeboru a stejně jako loni jsme začali skvěle – a to vítězstvím v Benátkách !!! Zpočátku to na vítězství nevypadá, stojíme většinou spíše hůře. První končí Jirka Zoufalý, který předvedl skvělou kombinaci s odšachem jezdcem a se ziskem figury. Sice ji pak po chvíli musí vrátit, ale to už má vítězný útok a po chvíli vyhrává – 1 : 0.
Pak se opět chvíli hraje až přichází druhá radostná chvilka, tentokrát mnohem překvapivější. Na dvojce totiž řádí naše nová posila Honza Mejzr. Honza se se silnými soupeři vůbec nemazlí a klidně odmítá remízu. Myslím, že většina z nás by remízou v trochu lepší pozici nepohrdla, zvlášť s hráčem ELO 2076, ne tak Honza který klidně dovede partii do vítězného matu – 2 : 0. Neptejte se mě, jak to dělá, pozicím stejně moc nerozumím, radši doporučuji k přehrání partii. Po tomto úderu jsou domácí trochu opaření a my můžeme v klidu remizovat. První to zkouším já, ale neúspěšně. Remizuje až Franta Redek na osmé, pozici jsem viděl trochu lépe až v koncovce střelec a věže proti jezdci a věžím pro Frantu s pěchem méně. Domácí hráč je ale nervózní až rozlévá termosku s pitím a nakonec ztrácí pěcha a končí to remízou – 2,5 : 1,5. Mě se nakonec napodruhé daří přesvědčit protihráče na remíze. Dnes jsem nic nevymyslel a upřímně mi moc vyhovovalo, že jsem se nemusel tlačit do vítězství. Partii jsem dovedl do koncovky nestejnopolých střelců + věže a jenom blokoval pozici, takže nebylo zbytí než remíza – 3 : 1.
To už jsem navíc věděl, že patrně neodjeme poraženi, neboť vyhranou pozici má Karel Fiedler, který ale vstal z mrtvých po zpackaném zahájení, kdy zaostal s vývinem a soupeř měl velký tlak. Škoda, že jsem neviděl ,jak se mu povedlo vyměnit dámu za 2 věže, ale od té doby se poměr sil obrátil a domácí hráč ztratil tlak a nyní černé věže honí bílou královnu. Když se panu Fiedlerovi podaří získat ještě střelce navíc, odjíždíme domů s pocitem, že nemůžeme prohrát. To se nakonec potvrdí 4 : 1.
Zbytek jen krátce, konce partií jsem už neviděl – Roman prohrává, ztratil figuru – 4 : 2. Rozhodující půlbod získala Andrea a tak jí patří dík za zvládnutí jistě nelehké role 4,5 : 2,5.
No a poslední prohrál na jedničce Vašek Lochman, který při mém odjezdu měl pěcha více – škoda, ale to již nemění nic na našem krásném vítězství 4,5 : 3,5.

Láďa Chmelík

Tak tohle asi v Benátkách dlouho neskousnou! Byly časy, kdy si s námi lehce poradili.

Výsledky s tabulkou a podrobnosti najdete v databázi soutěží družstev ŠSČR.

9 Responses to “1. kolo regionálního přeboru SŠS skupina C.”

  1. Roman napsal:

    Pouze bych doplnil Láďu. Vašek Lochman šel do koncovky už s pikem méně, zkoušel to na remiz ale nezadařilo se. Já jsem v zahájení přehlédl vítězný tah. Tu figuru, kterou jsem ztrácel jsem ale dobyl zpět, ale v koncovce s pěšcem méně, jsem hrál nepřesně. Andrea v časovce získala kvalitu a pěch a remizou jistila naši dnešní výhru. Mohla to sice hrát na výhru, ale moc si proti silnému p. Chytrému nevěřila.

  2. Zdeněk napsal:

    Chtěl bych vzkázat Vaškovi Lochmanovi: Toho pěšce na b5 jsem brát nesměl. 31.Jxb5??. Místo 31.-,Ve2?? si měl zahrát Vc1+ a mohl bych se vzdát.

  3. Roman napsal:

    Tak teď jsem si přehrál celou partii Honzy Mejzra a musím říct, že to bylo hodně dobrý :-). Honza bude pro béčko velmi výraznou posilou. Gratuluji ještě jednou k výhře. Ono se hraje daleko líp, když tým vede 2 – 0, než-li jak u nás v béčku bývá zvykem, tahat za kratší konec hned od úvodu. No Áčko se má v příštím kole na co těšit !!!.

  4. Roman napsal:

    Jirka Čtrnáct si chtěl asi trochu se soupeřem pohrát. Mat tam už byl v 36. tahu Dh7. Také gratulace k výhře nejenom Jirkovi, ale celému A týmu.

  5. Jirka14 napsal:

    Gratuluji B týmu, super výsledek jen tak dál (kromě přístího kola 🙂 ).
    K tomu 36. tahu to nešlo, on hrál totiž Vg6, Petr to nejspíš po mě nepřečetl. Jinak jsem asi měl zahrát v 21.Da3 s tím jsem dost váhal pak jsem ztratil tempo a on byl trochu ve vyhodě, naštěstí se tam pak zamotal s dámou.

  6. Láďa napsal:

    Souhlasím s Romanem, Honza je prostě ďábel, s takovým šachistou bude záchrana o mnoho snazší. Musím se přiznat, že až po přehrání partie jsem pochopil , jak ho zmatil. Ale ocenění zaslouží celé mužstvo. Snad to takhle bude pokračovat.

  7. Petr Novotný napsal:

    Tak jsem to Vg6 opravil. Někdy přečíst ty vaše „zápisky“, to je „radost“.

  8. Jiří Horníček napsal:

    Partie 14-Levinský je stále ještě podezřelá. Po 33.-Vxf4 by měl černý vyhrát.

  9. Jirka14 napsal:

    Je to tak taky jsem se trochu lekl kdyz jsem to prehraval, ale je to preklep , 31.ma byt Dd2 tim padem bych pak dobiral Dxf4 a posledni tah je misto 40.Vf2 je Vxe7 pak uz to snad sedi.

Leave a Reply