Feed on
Posts
Comments

Díky losu nemuselo naše A ani tentokráte cestovat ke svým soupeřům a mohli jsme tak v domácím prostředí uvítat naše přátelé z Bakova. Béčko se pokoušelo v Brandýse o další překvapení.

A podařilo se! Bohužel i Áčko překvapilo.

Šachklub města Dobrovice A – Sokol Bakov nad Jizerou B 3,5 – 4,5

1. Hanibal Kamil 1961 – Švejdar Luděk 1988 1 – 0
2. Masák Radim 1948 – Nový Jaroslav 1744 0 – 1
3. Rakouš Pavel 1913 – Tesař Martin 1559 ½
4. Dudek Jaromír 1909 – Havlík Lumír 1602 1 – 0
5. Suchý František 1744 – Paldus Jan 1512 1 – 0
6. Novotný Petr 1677 – Malík Zdeněk 1620 0 – 1
7. Jech Miloš 1587 – Blažek Jiří 0 – 1
8. Heřmanský Milan 1480 – Zigmánek Štefan 0 – 1

Nářez jak o velikonocích. Zápas, který se nám vůbec nepovedl. K dlouhodobě omluveným Jirkovi Čtrnáct a Petru Skalnému přibyli v půli týdne i Luboš Skopec s Jirkou Pospíšilem a při vší úctě k náhradníkům bylo po týmu. Nepomohl ani první start nymburských hostů.

1. šachovnice: Hanibal Kamil 1961 – Švejdar Luděk 1988 1 – 0
Zprvu jsem měl dojem, že to Kamil nebude mít lehké. Ale když černý vzal na b2, získal Kamil iniciativu, materiál a celý bod.

2. šachovnice: Masák Radim 1948 – Nový Jaroslav 1744 0 – 1
Radimovi jsem dlouho věřil, ale když si ponechal na cca 15 tahů sotva minutu, pozice se mu logicky sesypala a po ztrátě figury vzdává.

3. šachovnice: Rakouš Pavel 1913 – Tesař Martin 1559 ½
Pavel dorazil po menším organisačním zmatku a nedorozumění s více než půlhodinovým zpožděním. Partii rychle rozehrál, bohužel chybějící čas byl znát, výhoda bílých nikde a nabídka smíru se nedá nepřijmout.

4. šachovnice: Dudek Jaromír 1909 – Havlík Lumír 1602 1 – 0
dudek.JPG

Jaromír se konečně dočkal a mohl si splnit svůj sen, nastoupit za Dobrovici 🙂 V nejdelší partii zápasu získává výhru překročením času svého soka. Nutno dodat, že asi již ve vyhraném postavení. Však Lumír si zřejmě nevěděl rady, když v poslední hodině odtahal sotva 8 tahů.

5. šachovnice: Suchý František 1744 – Paldus Jan 1512 1 – 0
Hostující hráč hloupě „mění“ na f2 a figura více po trochu delší době rozhodne.

6. šachovnice: Novotný Petr 1677 – Malík Zdeněk 1620 0 – 1
Parodie na šachy z mé strany. Po 11 tazích jsem bez figury a vzdávám. Mám tak čas sledovat bídu ostatních a v trestu jsem radši šel umýt nádobí po kafi. Asi se stejně už na nic jiného nehodím.

7. šachovnice: Jech Miloš 1587 – Blažek Jiří 0 – 1
Miloš, ačkoliv vím, že zná za černé marschalla, bílými se nepřesně bránil. Přehozením tahů s dámou na f3 se mu obrana brzo sesypala.

8. šachovnice: Heřmanský Milan 1480 – Zigmánek Štefan 0 – 1
Milan měl brzy chycenou figuru. Sice pak dlouho kalil vody s dvěma piky za figuru. Bohužel zcela bez úspěchu.

No, a tak jsme dostali za vyučenou v utkání které mělo být zcela v naší režii.

Petr Novotný

Sokol Brandýs nad Labem – Šachklub města Dobrovice B 4 – 4

1. Drábek Vojtěch 2 148 – Lochman Václav 1794 1 – 0
2. Jarý Josef 1957 – Mejzr Jan 1653 1 – 0
3. Kabát Josef 1762 – Chmelík Ladislav 1646 1 – 0
4. Rádl Josef 1563 – Šoltys Roman 1556 0 – 1
5. Linhart Ondřej 1529 – Zoufalý Jiří 1531 0 – 1
6. Krejcárek Antonín 1660 – Fiedler Karel 1515 1 – 0
7. Dolník Filip – Redek František 1433 0 – 1
8. Jará Pavlína – Zimmermann Ladislav 0 – 1

Dnes jsme hráli v Brandýse a uhráli jsme bod za remízu 4 : 4. Před zápasem bychom bod brali, ale vzhledem k tomu, že jsme vedli již 4 : 1 a byli tudíž k celkovému vítězství velmi blízko, tak po zápase zavládlo mírné zklamání. Zápas dohrávali hráči postupně od poslední šachovnice až k závěrečnému dramatu na první šachovnici. Láďa Zimmermann si nejprve pohrál s mladou brandýskou hráčkou a brzy vedeme 1 : 0. Na sedmičce získává Franta Redek kvalitu a po dvou hodinách jdeme do vedení 2 : 0. Karel Fiedler mezitím o figuru méně a na páté šachovnici domácí hráč trochu nepochopitelně si během partie esemeskuje. Jirka reklamuje, ale domácí rozhodčí volí pouze cestu napomenutí. Zhruba ve 12 h snižuje na 2 : 1 domácí hráč na šesté šachovnici. Poté přišla série časovek. Na páté domácí hráč ztrácí 2 pěchy a Jirka spěje k vítězství. Na čtvrté šachovnici se Romanův soupeř také potýká s nedostatkem času, což nám svým žbrbláním několikrát dá najevo, a nakonec vyjde z první časové kontroly bez figury, ale s nebezpečným volným pěchem. No a na prvních dvou šachovnicích si hru pod časovým presem potrénují oba hráči. Poté vítězí Jirka Zoufalý a zvyšuje na 3 : 1. Na čtyřce dnes zahrál velmi trpělivě Roman Šoltys a i když mu jeho poněkud upovídaný protihráč hodně vzdoroval nakonec Romanovi stačil v koncovce pěch navíc – 4 : 1. Kýžený půlbod navíc jsme ale bohužel nezískali. Moje partie: zahájení – hrůza – mít v 16. tahu mimo základní postavení pouze věž to se jen tak nevidí, no a když jsem trochu vyrovnal hru ve střední hře, tak soupeř šikovně obětoval se ziskem 2 pěchů. Následná věžovka už byla jen marným čekáním na chybu soupeře – 4 : 2. Honza Mejzr odehrál podle mě další dobrou partii, ve střední hře po výměně těžkých figur to byla v zablokované pozici asi jasná remiz, ale soupeř poté vymyslel pěknou obětní kombinaci
a získal pěcha. Následně ještě obětoval figuru za další 2 pěchy a Honza už neměl šanci zadržet postouplé pěchy – 4 : 3. Vašek Lochman dohrával poslední a o vytoužený půlbod se svým protihráčem porval až téměř do vyčerpání veškerého času. Po celou partii to byla bitva jakž takž vyrovnaná, ale ve střelcové koncovce měl domácí hráč o trochu lepší postavení a to nakonec přetavil ve vítězství. Škoda, v následné analýze se ukázalo, že Vašek měl dobré šance na udržení remízy. Konečný výsledek 4 : 4 je ale asi nakonec spravedlivý.

Láďa Chmelík

Výsledky s tabulkou a podrobnosti najdete v databázi soutěží družstev ŠSČR.

3 Responses to “3.kolo Regionálního přeboru SŠS skupina C.”

  1. Honza napsal:

    Chlapi tohle kolo mě dost mrzí. Maličko jsem podcenil mojí pozici. Už jsem si myslel, že mám v kapse jasnou remízu. Ve střední hře jsem sice pomýšlel na víc, ale vzhledem k průběhu zápasu stačila remíza k našemu vítězství. Bohužel jsem už nečekal, že by mohli nastat jakkékoli komplikace, a tak jsem už trochu polevil v soustředění a zápas se nakonec otočil v můj neprospěch. Velká škoda. Jinak tým odvedl dobrou práci. Jen tak dál. Porazit můžeme kohokoli.

  2. Roman napsal:

    Honzo v klidu, remiz Béčka je jednoznačně úspěch a bojovnost je znát při každém zápase narozdíl od A. Vašek Lochman a Láda Chmelík by si měli trochu projít zahájení aby se jim příště hrálo lépe :-). Jirka Zoufalý se nenechal rozladit soupeřem a ani nekvalitním výrokem rozhodčího, přehlíží v klidu i soupeřovo nezapisování a partii rozhodne na šachovnici, poklona. Karel Fiedler včera bojoval i s figurou méně, ale bohužel to nestačilo, už se mi jednu chvíli zdálo, že tu plichtu vydoluje, škoda. Franta Redek mě včera příjemně překvapil klidnou hrou a po zisku kvality si nenechal vítězství uniknout. Láda Zimmerman opět blical, ale naštěstí líp než soupeřka. Navrhuji stanovit interní pravidlo, kdo bude mít odehráno méně než jednu hodinu při ukončení partie, platí rundu!!!
    Týmu A se bohužel dnes nedá blahopřát, prohra zamrzí, ale snad to hoši ještě dohoní. Chtělo by to trochu více zlepšit přístup k nominaci na zápasy !!! Roman

  3. J.14 napsal:

    Gratulace B týmu, další velmi dobrý výsledek, jen tak dál, chtělo by to ještě uloupit nějaké body Lysé D a Pečkám 🙂 ať máme šanci se ještě dotáhnout.

    A co se týče Honzy ber to jako další dobrou zkušenost mně asi před 2 rokama Jarý vyklepl po asi 25 tazích, pravda pokazil jsem zahájení, ale přesto je to silnej hráč, kterej ma stabilní Elo přes 1900.

    – Už jsem se těšil jak si přečtu v pondělí ráno tabulku Dobrovice A, 9bodů…, výsledek pěkně zklidnil mou euforii. Škoda po tak slušném rozjezdu, musíme to napravit.

Leave a Reply