Feed on
Posts
Comments

Tak tento titulek jsem si bez svolení vypůjčil od Martina Vacka na 63+1 a trošku jsem jej upravil. Když jsem četl upoutávku na jejich mač, téměř jsem souhlasil. Ale za svůj tým musím říci, že Zlatá neděle byla tentokráte až druhá. V tomto kole čekaly naše týmy prozatím neporažené celky. B tým neměl snadnou úlohu v Lysé a Áčko hostilo rezervu Peček, kterým jsme dlužili odvetu za ostudné porážky z předchozích ročníků.

Šachklub města Dobrovice A – Sokol Pečky B 3,5 – 4,5

1. Kamil Hanibal 1961 – Lubomír Michalčák 2043 0 – 1
2. Jiří Pospíšil 2074 – Martin Vesecký 1928 0 – 1
3. Masák Radim 1948 – Martin Sochor 1857 1 – 0
4. Pavel Rakouš 1913 – Petr Štégl 1801 0 – 1
5. Luboš Skopec 1848 – Jiří Humpolák 1768 1 – 0
6. Jiří Čtrnáct 1776 – Zdeněk Rubeš 1758 ½
7. Petr Skalný 1641 – Zbyněk Žák 1830 0 – 1
8. František Suchý 1744 – Jindřich Kubíček 1791 1 – 0

2112-1.JPG

Takto to vypadalo na úvod zápasu na prvních šachovnicích. Kamil je již zahloubán, Jirka s hlavou v dlaních, Radim se tváří jako když ví, že vyhraje a Pavel se zatím hřeje u pece místo aby zatopil svému soku. A takto to vypadalo v podstatě po celý zápas.

1. šachovnice: Kamil Hanibal 1961 – Lubomír Michalčák 2043 0 – 1
Kamil dnes neměl svůj den. Velmi brzo byl o pika slabší bez jakékoliv kompenzace a tak zkušený hostující hráč pomalu utahoval až donutil Kamila k rezignaci před dalším ztrátou materiálu.

2. šachovnice: Jiří Pospíšil 2074 – Martin Vesecký 1928 0 – 1
Asi po pouhé půlhodince mě Jirka hlásí, že pozice je příliš plochá a že to je jasná remiz. Bohužel se rozhodl, že to bude ještě zkoušet. Špatná volba když partie přešla do koncovky S proti J, kde Jiří trpěl s izolovaným pikem. No a když padnul, padly i naše naděje na výhru v zápase.

3. šachovnice: Masák Radim 1948 – Martin Sochor 1857 1 – 0
Radim si dnes nechal trošku více času než obvykle. Na pár posledních tahů mu stačila minuta protože už měl soupeřovu chycenou dámu. Pak se sice ještě chvíli hrálo než Radim prosadil svůj materiál.

4. šachovnice: Pavel Rakouš 1913 – Petr Štégl 1801 0 – 1
Pavlova pozice se mě zdála slušná. Ale asi jsem na to hleděl příliš povrchně. Jakmile jeho soupeř rozehrál své střelce a přidal ještě zisk kvality, bylo jasno.

Takže první šachovnice prohrály svůj mini zápas 1 – 3.

5. šachovnice:Luboš Skopec 1848 – Jiří Humpolák 1768 1 – 0
Luboš kombinačně velmi hezky využil nepřesně rozehrané zahájení svého soupeře. K oběti figury přidal ještě kvalitu a hostujícího hráče doslova přejel.

6. šachovnice: Jiří Čtrnáct 1776 – Zdeněk Rubeš 1758 ½
Nejkratší partie zápasu. Brzo zůstaly na šachovnici jen dámy s pár pěšci.

7. šachovnice: Petr Skalný 1641 – Zbyněk Žák 1830 0 – 1
Petr brzo raději hrál bez figury místo naprosto zbořené pozice. Měl sice zprvu za ni 2 piky a jakýsi útok. Dlouho kalil vody, ale výmluvu proti přesné obraně nenachází.

8. šachovnice: František Suchý 1744 – Jindřich Kubíček 1791 1 – 0
František mě dnes potěšil včasným příchodem k zápasu. Však také někteří vyžadovali okamžitý zápis do kroniky. A ve své partii si počínal skvěle. Jen nevím, proč nás trápil více než 5 hodin. Zprvu jeden pik, později již dva navíc. A vůbec nevadilo, že to byl dvojpěch s jednou věží. Bohužel, jeho výhra byla už jen zkorigováním již pro nás nepříznivého skore.

Tento zápas ukázal, kdo je favoritem soutěže. Hosté hráli v nejsilnějším možném složení. My jsme postrádali jen Míru Dudka. Bohužel, průběh zápasu jasně ukázal, že Pečky jsou prostě lepší.

Ale zápas měl i tak pro nás jistá pozitiva. František došel včas a i zbytek týmu byl disciplinovaný. Chtělo se vyhrát, bojovalo se, ale vyhrál lepší.

Petr Novotný

ŠK JOLY Lysá n/L. D – Šachklub města Dobrovice B 7 – 1

1. Postupa Martin 1963 – Chmelík Ladislav 1646 1 – 0
2. Valenta Zdeněk 1980 – Zoufalý Jiří 1531 1 – 0
3. Čermák Michael 1996 – Hanzlík Jiří 1518 1 – 0
4. Valtr Tomáš 1927 – Fiedler Karel 1515 1/2
5. Lažánek Jan 1953 – Karafiát Václav 1474 1 – 0

6. Jirk Jindřich 1836 – Redek Daniel 1439 1/2
7. Voborník Bořivoj 1852 – Redek František 1433 1 – 0

8. Daniel Jiří 1796 – Zimmermann Ladislav 1 – 0

Dnes jsme jeli do Lysé nad Labem k souboji s vedoucím celkem přeboru a co si budeme nalhávat, jeli jsme si pro přijatelnou porážku. Na sestavě béčka se totiž projevil předvánoční shon a tak nám chyběli 4 stabilní opory – Vašek Lochman, Honza Mejzr a Roman a Andrea Šoltysovi. Na druhou stranu jsem neměl vůbec problém dát dohromady osmičku vyvolených a ti jež jsem vzal s sebou do Lysé projevili velkou ochotu hrát i v tomto trochu již „nešachovém“ období a prokázali velkou bojovnost v souboji s o hodně silnějšími soupeři. Výsledkem naší snahy byl sice debakl 1 : 7, ale až na tři šachovnice jsem odehráli vyrovnané partie až do koncovek, kde náš soupeř prokázal více šachového umu. Snad jen Danův soupeř se snížil k tomu dát vyrovnanou koncovku za remiz, jinak nám soupeř dával od začátku najevo, že nás hodlá pořádně zmastit a na pár šachovnicích to tahali až téměř do vyčerpání času.

1.šachovnice : Láďa Chmelík
– soupeř mi při přechodu do koncovky pěknou kombinací svázal figuru, vybojoval jsem sice za ní 1 pěcha, ale to bylo málo 0 : 1

2.šachovnice : Jirka Zoufalý
– Jirka hrál se soupeřem vyrovnaně téměř celou partii, v koncovce V+J proti V+S, mění J za S a ve věžovce má slabší pěchy a trochu pasivní pozici. Pak se však překvapivě ukazuje, že si domácí hráč s nastalou pozici neví rady a těžko hledá cestu k vítězství. Jirka drží pozici a čeká co soupeř, který po chvíli přešlapování na místě volí agresivní cestu k vítězství. Po určitých hrozbách proměn došlo k povyměňování pěchů, soupeři zůstal však jeden, což dle pozápasových komentářů nemělo stačit na vítězství. Ovšem soupeř po výměně věží pěcha prosadí. Jirka podal dobrý výkon, koncovky hold nemáme tak zmáknuté. 0 : 1

3.šachovnice: Jirka Hanzlík
– Jirka měl od zahájení trochu problémy s vývinem figur, soupeř ho zatlačil a nedal mu vydechnout. Jasná výhra domácího, Jirka neměl šanci. 0 : 1

4.šachovnice : Karel Fiedler
– Karel Fiedler potvrdil velmi dobrou podzimní formu, se soupeřem držel po celou partii vyrovnanou pozici a po zásluze vybojoval cennou remízu. Zastavil bych se až v koncovce S (Karel) proti J + 4 pěchy na každé straně. Pěšáci proti sobě, žádný průlom není možný, králové uprostřed drží pozici, bělopolný střelec má své pěchy na správné barvě a nyní upřímně nevím co tam domácí hráč hledal. Asi si chtěl zaskákat koněm a možná že i třikrát opakoval stejnou pozici, prostě skákal tam a zpátky s malými změnami, snad si myslel, že našeho hráče unaví. Až pět minut před vypršením času nabízí remízu. Upřímně sledovat tuto poslední partii zápasu skoro hodinu a v takřka nezměněném postavení je jen pro silné nervy. ½

5.šachovnice : Vašek Karafiát
– vše důležité na této šachovnici mi uniklo, viděl jsem stále jakž takž vyrovnanou pozici a pak přijdu k šachovnici a je zle – soupeř získává asi dva pěchy, ale hlavně souhra jeho figur je taková, že pak už velmi rychle vyhrává. 0 : 1

6.šachovnice : Dan Redek
– Dan držel vyrovnanou hru po celou partii, vybavuji si až závěrečnou věžovku se spoustou pěchů, snad i vyrovnanou. Nakonec se na remíze dohodli. Dobrý výkon. ½

7.šachovnice : Franta Redek
– další neuvěřitelná partie. Byla by to vyrovnaná partie až do konce a asi i trochu nudná nebýt závěrečné pointy. Franta takticky drží dobrou remízu a domácí hráč vymýšlí. Na můj vkus až moc. Jeden šach, pak druhý odjinud, semtam nějaká matová hrozba, následné pokrytí, pár tahů a zase znovu. Zoufalé hledání vítězného pokračování bez nějaké pointy. A když si domácí hráč bere mezi jednotlivými tahy tak 20 min. na rozmyšlenou není divu, že nakonec je skoro na spadnutí. No a když má tak 5 min na dohrání, udělá Franta hrubou chybu a nechá si svázat věž. Domácí hráč zřejmě miluje hru do poslední sekundy, neboť pak ještě další 3 minuty hraje jako by nic. Až pak se spustí neskutečná blicárna a ve chvíli kdy dává mat nemá jeho praporek daleko do spadnutí. Pro Frantu krutá prohra, holt v šachu se některé chyby neodpouští. 0 : 1

8.šachovnice : Láďa Zimmermann
– Láďa prohrál jako první, ale nehrál rychle jak bývá jeho zvykem. Soupeř takového kalibru byl prostě nad Láďovi síly. Pro Láďu cenná zkušenost. 0: 1

Ladislav Chmelík

Výsledky s tabulkou a podrobnosti najdete v databázi soutěží družstev ŠSČR.

One Response to “5. kolo Regionálního přeboru SŠS skupina C.Tři dny před Štědrým dnem hrají šachy jen blázni.”

  1. Zdeněk napsal:

    Mám jen jednu poznámku. Pečky B nejsou žádná rezerva. Hledal jsem jejich áčko a zjistil, že má slabší sestavu s hráči kolem 1700. Asi záměrně svým názvem matou soupeře.

Leave a Reply