Feed on
Posts
Comments

V dalším kole RSC C tým splnil svůj cíl. Dařilo se i D týmu. Jen E tým, ačkoliv nastoupil v asi nejsilnějším možném složení neprorazil proti doposud neporaženým a vedoucím Neratovicím.

Sokol na Mělníce C – Šachklub města Dobrovice C 1 – 4

1. Svítek Miroslav 1547 – Suchý František 1744 1 – 0
2. Jindra Josef 1515 – Novotný Petr 1677 0 -1
3. Zámorský Ladislav 1475 – Chmelík Ladislav 1646 0 – 1
4. Hejla Jan – Jech Miloš 1587 0 – 1
5. Hejla Lukáš – Fiedler Karel 1515 0 – 1

Než jsem se stačil v nepříliš vytopené mělnické sokolovně rozkoukat, bylo po zápase. Karlovu výhru registruji jen po srhnutí figurek. Chvíli na to Láďa zvyšuje na 2 – 0, když jeho sok sice velmi pěkně obětuje na h6. Ovšem následný útok nevede přesně a místo výhry je nucen ke kapitulaci. Ještě není ani 11 hodin a už vedeme 3 – 0. Můj bod se mě zdál vcelku lehce získaný. Mělnický hráč ve střední hře zbytečně odevzdává jednoho pika za druhým. Miloš už má od 8. tahu figuru a čekáme jen na doražení soupeře. František na jedničce nezvládl zahájení, chybuje a po ztrátě kvality už jen kalí vodu. Miloš vítězí a František vzdává. Tedy na můj vkus to měl zabalit již mnohem dříve.

Petr Novotný

Šachklub města Dobrovice E – TJ Neratovice C 2 – 3

1. Šoltys Roman 1556 – Vrána Karel 1688 1 – 0
2. Šoltysová Andrea 1531 – Verner Jan 1675 1 – 0

3. Bartoš František 1306 – Nejedlý Jiří 1613 0 – 1

4. Šulc František 1490 – Veselý Jiří 1484 0 – 1
5. Zimmerman Ladislav III.VT. – Dirčenkov Roman 1499 0 – 1

Dnes jsme hostili v RS C Neratovice C, které jsou bez ztráty bodu na 2. místě za Bakovem C a před naším céčkem.
Láďovi se dnes podařilo zaspat, tak jsme stavěli figurky na poslední chvíli.
Neratovice neponechaly nic náhodě a dorazily v základní sestavě.

Utkání vypadalo dlouho velmi vyrovnaně. Bylo vidět, že to dnes nebude vůbec snadné.
Jako první končí p. Šulc, hrál solidně, ale soupeř byl lepší. Ve věžovce s 2 piky méně a ještě ke všemu volnými se nedalo nic dělat. Soupeř takticky mění věže a do koncovky mu zbývá áčkový volný pik, který vítězí.
Na pátém prkně dnes bojoval Láďa Zimmermann, dlouho se držel, pozičně hrál slušně, bohužel přehlíží mat.
Partie stejně byla ztracená, kdyby Láďa pokryl mat, tak by po 3 tahové kombinaci přišel o jezdce, otázkou je, ale jestli to soupeř viděl.
Na 2 – 1 snižuje Andrea na 2. šachovnici, hra tedy nic moc, měla to poskládané jak ve skladišti. Jezdec na e8 byl úžasný. Andrea získala ve střední hře pěcha, vypadalo to, že získá i kvalitu, ale soupeř nalezl protihru a donutil Andreu měnit dámy. Dobude zpět pěšce a partií vzdává v nejasné pozici, kdy Andrea hrozila, že získá céčkového pěcha.
Na 3. desce se Fandovi Bartošovi opět nedaří. Francii za bílé nerozehraje nic moc extra, nechá si roztrhnout středové pěšce a ve střední hře o jednoho pika přichází. Partií vzdává, po ztrátě figury. Prohráváme 3 – 1.
Já dnes na 1. šachovnici hraju proti Karlu Vránovi, který za nás v loňské sezóně v přeboru hostoval.
Karel ví co hraju, tak mi utekl do holandské hry, ale vypadalo to, že to zná ještě míň než já. Ve střední hře se mi podaří zahnat soupeřovu dámu a obsadit střelcem důležité pole d6. Po výměně lehkých figur mi zůstavá dvojice silných střelců proti soupeřovu J+S. Obětuji kvalitu za pěšce a útok na krále s lepší pozicí. Kvalitu mi Karel po pár tazích vrací zpět, ale to už mám k dobru 2 pěchy a zanedlouho získám dalšího. V koncovce už si hlídám pozici abych nedostal věčný šach a Karel partií vzdává. Prohráváme 2 – 3.

Šoltys Roman

Šachklub města Dobrovice D – Sokol Bakov nad Jizerou D 3 – 2

1. Hanzlík Jiří 1518 – Švejdar Pavel 1509 0 – 1
2. Redek František 1433 – Haken Milan 1489 1/2
3. Niko Viliam 1319 – Haken Jan 1 – 0

4. Holub Antonín 1321 – Stránský Miloš 1298 1 – 0

5. Chmelík Pavel – Bartoš Petr 1/2

Zápas mezi posledním a předposledním mužstvem o první body v soutěži se začínal pro Dobrovici poněkud smolně. Na 5 šachovnici chyběl Pavel Chmelík, opora která dělá body. Ale po telefonátu s Frantou Redkem ohlásil jenom pozdější příchod, takže naděj na první body v soutěži žila. Ale pěkně po pořadí, jak se to naše první vítězství rodilo.
Na třetí šachovnici proti mně usedl desetiletý Honza Haken a měl jsem z toho trochu strach, protože tyhle děti mají dobře nastudované učebnice a hlavně zahájení. Ale jejich slabina je celková koncentrace při zápase, což se potvrdilo. Honza přehlédl napadení dámy a po jejím vzetí vzdal. I když už předtím byl pod tlakem.Takže za necelou hodinu vedeme 1:0 a mám možnost sledovat spoluhráče a jejich hry. Na první šachovnici Jirka Hanzlík stál dle mého názoru minimálně na remízu, ale nějakým způsobem to zkazil a vzdal. Pospíchal do práce, takže asi i z nekoncentrovanosti to bylo 1:1. Ale to už Tonda Holub má o 2 pěchy více a soustředěnou hrou mění figury až nakonec soupeř pochopí, že dnes mu není souzeno vyhrát. Tonda mi říkal, že když v pátek na tréninku válí, tak v neděli je jeho výkon slabý, ale jeho slova se bohudík nenaplnila, protože v pátek na tréninku hrál velmi dobře. Takže 2:1. Pavel měl sice 30 min zpoždění, ale na hře to nebylo znát. Vypadal na výhru až do přehlédnutí šachu a vniknutí dámy na 2 řadu. Ta mu tam nadělala dusno a najednou to vypadalo na prohru. Jenomže Pavel je bojovník a věčným šachem si vynutil remízu. To byl velmi důležitý půlbod. Je to 2,5:1,5 a nemůžeme prohrát. A jako poslední dohrává Franta. Měl navrch, ale po vzájemné domluvě se rozchází ze soupeřem smírně, takže 3:2 pro nás.
Takže jsme zabojovali a vymazali 0 v získaných bodech. Škoda, že je Vánoční přestávka, protože jak to komentoval Tonda „konečně jsme se rozjeli“.

Vilda Niko

Výsledky s tabulkou a podrobnosti najdete v databázi soutěží družstev ŠSČR.

Leave a Reply