Feed on
Posts
Comments

Asi těžko bych si představil první červencový týden prožitý jinak, než na openu v Klatovech. Klatovský turnaj si drží stále svůj standart, Klatovy jsou hezké město, zkrátka není důvod do Klatov znovu nepřijet.
Naše šestice měla mezi sebou dva nováč?ky, Jirku Pospíšila a Luboše Skopce. Ty doplnili ještě Petr Skalný, Roman Šoltys, Láda Chmelík a moje maličkost. Popis našich šachových úspěchů vynechám, kompletní výsledky lze nalézt na – webu pořadatelů . V A openu hráli Jiří s Lubošem a oba si počínali skvěle vzhledem k svému nasazení. Zejména Jirka Pospíšil předvedl pěknou hru plnou nečekaných nápadů.

jpklatovy.jpg

Však také Jirka neponechal nic náhodě a jak je vidět, na každé kolo se poctivě připravoval.
A to se ani nemohu zmínit o pozápasových analýzách, při nich často chytal nerv s výlevem nepublikovatelných a mě nesrozumitelných slov. Asi nás chválil za předvedenou „hru“.
Z ostaních si dovolím pochválit všechny zbývající, Luboše za odvahu hrát A open a v něm dosažený solidní výsledek, Ládu za většinou časově nejdelší partie, Petra za razantní nástup do turnaje, Romana za vítězné partie nad silnějšími hráči a sám sebe za podporu mádežnického šachu. No, musím já jezdit na turnaj abych se nechal mlátit od dětí?

Klatovští pořadatelé připravili také 3 denní rapid turnaj. Oproti loňsku se jeho organizace výrazně zlepšila díky řízení pana Jakuše. Ovšem, stejně jsem se nedozvěděl, kolikátý jsem vlastně se 4 body skončil. Pořadatelům se jaksi nechtělo počítat pomocné hodnocení. Snad jednou na svůj web konečné pořadí vyvěsí.

O simultánce Davida Navary a Jany Jackové asi mnozí z Vás vědí. Této akce jsme se komplet zúčastnili a já ji spolu s odpolední besedou považuji za mimořádný pořadatelský počin klatovských.

pnklatovy.jpg

Já jsem si dovolil nastoupit proti Janě a zde jsem zažil úsměvnou historku. Vedle sedící „bratr sokol bez pera“ se příliš nevěnoval své partii, spíše své okolí krmil historkami o svých úspěších v simultánkách. V jeho partii se hrál jakýsi drak, my okolní jsme se dozvěděli i netušené o tomto zahájení. Jana bez rošády nástupem h pika na 5. řadu, jeho obětí a ještě další „obětí“ kvality na h5 jeho domeček rozbila. Ovšem předtím, nic netušící optimista, svému okolí hlásí: „Já mám remízu s Uhlmannem, a ted mám už pěšce a kvalitu. Jo jo, takový mám já skalpy.“ Výsledek jeho hodnocení pozice je vidět na snímku vlevé spodní části.
Odpolední beseda se domácím pořadatelům skutečně povedla, zejména díky vtipným odpovědím Davida.

O veselé historky zažité během pobytu nebyla nouze. Bohužel, musím naše čtenáře zklamat. Téměř všechny nejsou publikovatelné, ten opravdový kameňák zažitý v Malibu si snad budou vypravovat ještě další generace dobrovických šachistů. Však naše společnost se dokázala poškorpit jen při analýze a hodnocení námi sehraných partií.

Takže snad zase za rok v Klatovech.

Petr Novotný

Leave a Reply